Under förmiddagen hade jag förmånen att få vara med på eventet Power of Learning på Myflow idag. Det blev en mycket intressant förmiddag med duktiga talare, som tog upp mycket värdefulla insikter att få med sig.
Tyvärr fungerade inte livesändningen för mig förrän strax efter kl.9, så jag missade första talaren Kay Pollak, men jag såg precis avslutningen när han sa: ”Ingen annan kan göra dig lycklig”. Mycket klokt sagt. Man är själv ansvarig för sin egen lycka, eller som det svenska ordspråket lyder ”Man är sin egen lyckas smed”.
***
Nästa talare var Anna Tebelius Bodin som talade om förhållandet mellan emotioner, tankar och känslor.
Emotioner är fysiska känningar i kroppen (puls, andning och spänningar) och dem ska man inte blanda med känslor som är en värdering av det som händer i kroppen. Samma emotion kan tolkas på olika sätt.
Den viktigaste insikten jag tar med mig från Anna Tebelius Bodins föreläsning är att det aldrig är en trygg person som får dig att känna dig otrygg. Om en person ”hotar” dig (verbalt) är det bra att i stället för att försvara sig och reagera tänka tanken att personen som får dig att känna dig otrygg inte är trygg i sig själv. I huvudsak vill egentligen inte den andra dig illa, utan den andra vill sig själv väl. Då ska man försöka vända sin försvarsreaktion till att ställa frågorna: ”Hur kan jag göra dig tryggare?”, ”Vad är det som gör dig otrygg?”
När vi ställer oss de här frågorna kommer känslorna att man är under attack att bytas ut till empati. Om du känner att det är synd om den personen som hotar dig, kommer din kropp att utsöndra oxytocin som är ett må bra-hormon. Din puls kommer att gå ner och då kan situationen lugna sig. Våga se människan mittemot dig som den lilla människan inte som den stora hotfulla vi måste försvara oss mot.
Vad vi väljer för tanke kommer att påverka vad vi känner. Du kan påverka dina känslor genom att påverka dina tankar. Förväxla inte dina känslor med dina emotioner – de fysiska reaktionerna i kroppen, du kan däremot förändra din tolkning av emotionen genom att tänka andra tankar och på så sätt ändrar du dina känslor, som i sin tur kommer att ändra dina emotioner.
***
Nästa talare var Olof Röhlander som gav oss tips för att må bra både privat och i arbetslivet.
Här är hans tre tips för att ha ett bra privatliv utifrån den grekiska filosofen Epikuros tankar.
- Frihet
Människan är fri att ta bra eller dåliga beslut. Människan är fri att ta chanser eller inte ta chanser. Människan är fri att välja något eller att välja bort saker. Människan är fri att lyckas eller misslyckas. Människan är fri att acceptera sina misstag eller att skylla ifrån sig. Att ha frihet är att ta 100 % ansvar för sitt liv. Sätt frihet före trygghet, det är då du kan bli fri. - Reflektera
Skapa ”rena ytor” i ditt liv, det vill säga ta tid för dig själv, tid där du inte tar på dig något åtagande, utan använd tiden för att låta tankarna flöda och reflektera över hur du har det. - Odla vänskap
Vad vore livet utan vänner och nära relationer? Att ha vänner är centralt; du kan inte ha ett bra liv om du isolerar dig. Ibland är det skönt att vara ensam, men det är inte bra i längden. Ensamhet är livsfarligt. Ta hand om dina vänner. Var en bra vän. Ha någon som betyder mycket för dig. Alla människor behöver en vän. Ta kontakt med den personen idag och säg till hen: ”Tack för att du finns; du är en del av ett bra liv för mig.”
Olof Röhlanders tips för arbetslivet lyder som följer:
- Kompetens
Vi har ett grundläggande psykologiskt behov av att känna kompetens. Jag måste få känna att jag får vara duktig på det jag gör, att jag jobbar med saker jag gillar, att jag är effektiv i det jag gör. Ha inte för mycket att göra, utan ha värdiga arbetsuppgifter som du kan bocka av och känna att du har framgång. Det måste man få känna ”most of the time”, den mesta av tiden måste man få känna framgång, inte bara ibland, utan den mesta av tiden. - Tillhörighet
Det är viktigt att ha en känsla av sammanhang. Känna att jag är en viktig spelare, att folk bryr sig om mig, att jag betyder något. - Autonomi
I arbetslivet är det viktigt att ha en viss valfrihet i det man gör. Att man har möjlighet att påverka det man gör.
Avslutningsvis tog Olof Röhlander upp två viktiga insikter. Den första var att man i en undersökning tillfrågade elever om vad som var det viktigaste för att de skulle vara engagerade i ett klassrum. Det viktigaste svaret var: att min lärare tycker om mig. Jag var glad att höra detta, för jag älskar alla mina elever och jag märker att alla är engagerade på mina lektioner. Så det gladde mig verkligen att höra det.
Det andra var att en trädgårdsmästares uppgift är att ta hand om sina plantor, inte skälla på dem. Som arbetsgivare, tänk på hur du tilltalar dina anställda, eller tänk på hur du pratar med andra. Det har stor betydelse.
***
De två sista talarna var Christer Olsson och Bodil Jonason.
De talade om vikten av att vara ”härvarande”, att vara närvarande här och nu. Om du har förmågan att landa i nuet, kommer det att påverka hur du mår. Tre frågor kan hjälpa dig med det:
- Vad gör du nu?
- Vad tänker du på?
- Hur mår du nu?
I en undersökning kom det fram att man 47% av tiden var någon annanstans än i det man gjorde. Det är viktigt att vara här och nu för att må bra. Men det är också viktigt att ha en vi-plan. Vad behöver en människa som precis har fötts för att överleva? Jo, en annan människa. Vi är sociala varelser och vi behöver varandra för att överleva. Om du ser till att boka en timmes fika med en kompis en gång i veckan eller varannan vecka, så kommer du tillhöra de människor som mår bra, och fundera på det här: Vem vill du ha i ditt liv och vilka relationer?
Men tänk också på hur du påverkar andra. Hur får du andra att må? Vilken känsla vill du att andra ska ha när de möter dig? Vilka känslor sprider jag till andra? Det påminde mig om Moder Teresas ord: ”Spread love wherever you go. Let no one ever come to you without leaving happier.”
Slutligen tog Christer Olsson och Bodil Jonason upp att det är viktigt att ha insikt och utsikt. Det är viktigt att reflektera över sig själv och vad som pågår i ens liv. Tänk på hur du pratar med dig själv. Var inte tuff mot dig! Börja utmana det som pågår i ditt huvud. Var mot dig själv så som du är mot dina vänner och som du vill att dina vänner ska vara mot dig. När du har en dålig inre dialog, ställ dig frågorna: ”Vad är det som pågår? Behöver jag tro på det här?”
Att ha utsikt innebär att ha drömmar. Att ha något att se fram emot. Hur vill jag bygga mitt liv? Har du en dröm? Tror du att denna dröm är möjlig att förverkliga? Om din dröm är möjlig att förverkliga, då har du ett mål som du kan jobba mot dag för dag. Börja göra saker är Christers viktigaste uppmaning. Ofta tänker man för mycket och gör för lite. Om allt vore möjligt, hur skulle jag vilja ha det? Vad är det första jag kan göra för att ta mig åt det hållet.
Jag är tacksam att jag kunde få lyssna på dessa kloka talare i förmiddags. Eftersom jag sedan flera år tillbaka har jobbat med min personliga utveckling, var jag redan insatt i det som togs upp idag, men det var visdom som många borde ta till sig. Så jag hoppas att du som har läst mitt inlägg har lärt dig mycket av det.
Med varma hälsningar,
Cécile